Riedmüller DTE Neuburger
DKK 250
Du har sikker på allerede hørt om naturvin! Men hvad er det egentlig?
Naturvin er på tidspunkt ikke netop defineret. Det kan omhandle mange ting. Men de fleste vindrikkere forbinder ufiltrerede vine, samt orangevin med begrebet naturvin.
Naturvin Smagekasse
Naturvin Vinsmagning
Først og fremmest skal der siges at alt vin er naturligt. Når vi taler om højkvalitetsregioner og højkvalitetsvin, er de meste producenter i dag meget fokuseret på at være så naturligt som muligt. De bruger ingen pesticider eller herbicider længere, goder deres jord nitratfrit, og bruger så lidt sulfit som muligt. Og så kan vi lige gør op med en myte. Der findes ingen sulfitfri vin. Alt vin har sulfit, men nogle producenter bruger virkelig så lidt som muligt. Men hvis du spørger en person som er allergisk overfor sulfit (vi har en i vores vennekreds), så kan de heller ikke tolerere vine som skriver "O%" på labelen.
Michaela Riedmüller er en utrolig ambitiøs og talentfuld vinproducent fra Carnuntum, Østrigsk mindste vinregion. Før nogle år siden overtog hun 7 hektar af de bedste vinmarker i regionen af hendes far. Siden da arbejder hun dedikeret på at viderføre farens succes, mens hun samtidigt satser sit eget prag på vinhuset.
Down to Earth linjen omfatter 3 flasker naturvin som er utrolig eksperimentelle, innovative, og vellykkede. Vores smagekasse indeholder tre flasker vin til en fordelspris hvor du sparer 15% sammenlagt med de enkelte flaskers pris. Du vil nyde dem!
Biodynamisk - Biodynamisk betyder at vinbonden arbejder i en dynamisk cykel i vinmarken. Alt godning, og alle andre ting som vinbonden tilsætter, skal producere på gården selv på naturlig og økologisk vis. Du kan læse mere om forskellen mellem økologisk og biodynamisk her.
Gærrester - Når vinen er færdig fermenteret, er der gærrester tilbage. De er de døde gærceller som er restproduktet af fermenteringsprocessen. Normalt filtrerer man disse celler ud af vinen. Men der findes naturvin hvor gærcellerne bliver i vinen for at give yderlige aromaer til vinene.
Orangevin - Orangevin er hvidvin som har haft kontakt med hvidvinsskallerne. Normalt er det sådan at hvidvin bliver presset meget hurtig efter høsten, så at druemosten ikke får tanniner eller farvesegmenter som findes i skallen. Men det er netop hvad der er ønsket i orangevin og derfor har vinen ofte en orange farve og følbare hvide tanniner. Du kan læse mere orangevin her.
Pet Nat - Pet Nat er en forkortelse for Petillant Naturelle. Dermed betegnes mousserende vine som har lidt mindre tryk end normalt Champagne, Prosecco, eller Cava. Det skyldes produktionsmetoden, hvor vinen undergår anden fermentering på naturlig og lidt ukontrolleret vis. Du kan læse mere om Pet Nat her.
Spontangæring - Spontangæring betyder at fermenteringen er startet spontant uden at man har tilsat gærkulturer. Der findes naturlige gærceller på vinene skaller, og så findes der også en gærkultur i de fleste vinbønders kældere som har etableret sig gennem årtier. Nogle producenter af naturvin vælger at kun arbejde med disse kulturer. Men der findes også producenter som fokuserer på en mere klassisk vinstil, såsom Egon Schmitt, som benytter sig af spontangæring.
Sulfit - Sulfit skal altid bruges i processen. Det er ingen vine som er 100% sulfitfrie. Men der er nogle producenter som prøver at bruge så lidt sulfit som muligt i vinmarken og i kælderen. However, hvor meget sulfit man skal bruge i vinmarken er meget afhængig af årgangen selv.
Ufiltreret - ufiltreret vin er ofte mat i farve og ser lidt skumset ud i glasset. Det skyldes at gærresterne er stadigvæk i flasken og dem samles ofte i bunden. Gærresterne giver ydermere nogle specielle smagsaromaer såsom surdej, toast, eller gær.
Vegansk - Når vinen er vegansk betyder det, at den blev filtreret uden brug af gelatine, som er den almindelige måde at filtrere vin på. Alternativer er for eksempel sojapræparater.
Økologisk - Når vin er økologisk, så betyder det at alt arbejde i vinmarken skal leve op til de lokale regler om økologisk jordbrug. Men i EU gælder reglen, at et produkt må markedsføres som økologisk i hele EU, hvis det lever op til de økologiske kriterier som gælder i produktionslandet. Da de foreskellige lande har foreskellige krav, betyder økologi i Spanien og Danmark ikke umiddelbart det same. Du kan læse mere om forskellen mellem økologisk og biodynamisk her.
Det er ret svært at definere naturvin. However, hos Uncorkmywine prøver vi alligevel. Derfor afholder vi i regelmæssige intervaller smagninger hvor vi introducerer dig til naturvinens verden. Smagningen berører metoder som Pet Nat, orangevin, ufiltrerede vine, etc. Under smagningen er der mad, og masser af hygge. Find ud af hvornår vores næste naturvinsmagning finder sted ved at følge linket nedenunder.